Magyarország szerencséjét Görögországnak hívják

Az Európai Parlament Gazdasági Bizottságában Olli Rehn biztosjelölti meghallgatásán a legtöbb szó Görögországról esett, mivel az ottani hamis költségvetési adatszolgáltatás következtében teljesen mások a valós számok, mint amelyeket a görög kormány korábban jelentett az EU-nak. Így arról, hogy a magyar konvergencia programot háromszor dobta vissza korábban az Unió, nem esett szó.

Olli Rehn az ülésen kiemelte a Stabilitási és Növekedési Paktum, valamint az eurózónához való csatlakozás maastrichti kritériumainak sérthetetlenségét. Azt is elmondta ugyanakkor: azok az országok, amelyek hiteles programot képesek letenni az asztalra, bizton számíthatnak az EU szolidaritására. A biztosjelölt hitet tett a hosszútávon fenntartható államháztartási gazdálkodás mellett, jelezve, hogy a világgazdasági válság miatt bevezetett gazdasági ösztönzők kivezetésekor figyelembe veszik majd az egyes tagországok sajátos gazdasági helyzetét.

Mindennek az üzenete egyértelmű a magyar polgárok számára: hiteles személyekkel, tisztességes költségvetési adatszolgáltatás mellett az áprilisi választások után felálló új magyar kormány visszaszerezheti az Unió bizalmát és támogatását egy új, a növekedésen és munkahelyteremtésen alapuló gazdaságpolitikához.