Magyarország nem lesz másodrendű tagállam

Győri Enikő európai parlamenti képviselő (Fidesz) számos, Magyarország érdekeit érvényesítő módosító indítványát elfogadta tegnapi ülésén az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága.

A néppárti politikus kezdeményezésére az Európai Unió 2008. évi versenypolitikájáról szóló jelentésbe bekerült az a rendelkezés, hogy amennyiben az EU úgy dönt, hogy a gazdaság élénkülésével párhuzamosan csökkenteni kell az állami támogatásokat, akkor az Európai Bizottságnak mindig egyedileg, az adott ország gazdasági helyzetét figyelembe véve kell értékelnie, hogy szükség van-e még egy-egy tagállamban az állami beavatkozás fenntartására. Azért rendkívül fontos, hogy az Unió legyen tekintettel a tagállamok eltérő lehetőségeire, mert a válság nem azonos módon érintette az egyes országokat.

Az euróövezet közpénzügyi helyzetéről szóló jelentés kapcsán Győri Enikő módosító indítványa megakadályozta, hogy a jelentésben az adókulcsok harmonizációját javasolja az Európai Parlament. A tisztességes adóverseny a tagállamok között ugyanis elősegíti a növekedésbarát adópolitikát. Az Unióban egészséges, ha eltérő adókat használó gazdaságpolitikák versenyeznek egymással – hangsúlyozta a képviselő.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő egy további módosító indítványával sikerült elejét venni, hogy az eurózóna tagállamai intézményesült formában is megjelenhessenek az EU-n kívüli, azaz harmadik országok felé irányuló kapcsolataikban. Ez azért fontos, mert ez a lépés első- és másodrendű tagállamokra osztotta volna az EU-t, és az eurózónán kívüli tagállamok vélhetően alárendelt szerepre kényszerültek volna.