Magyar szakember az Európai Bankfelügyeleti Hatóság élén

Pelczné Dr. Gáll Ildikó sajtóközleménye - Az Európai Parlament mai plenáris ülésén szavazatával megerősítette tisztségükben az új európai felügyeleti struktúra három új hatóságának operatív irányítására kiválasztott jelölteket. E döntés értelmében Farkas Ádám személyében első alkalommal került magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság felsővezetői pozíciójába.

Mint ismeretes, a három jelölt – Carlos Montalvo Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói nyugdíj-felügyeleti Hatóság; Verena Ross Európai Értékpapír-piaci felügyeleti Hatóság; valamint Farkas Ádám Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) – a múlt heti szakbizottsági meghallgatáson bizonyította szakmai tudását és képességét. A mai napon az EP plenáris ülése jóváhagyta szakbizottságának korábbi döntését, és megerősítette a jelölteket tisztségükben.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó néppárti politikus üdvözölte a szavazás eredményét. "Határozott előrelépés, hogy az új  szervezeti rendszer hatósági jogokat biztosít a felügyeleteknek arra, hogy nyomon kövessék a szakterületükhöz tartozó határon átnyúló tevékenységet és elősegítsék a nemzeti felügyeletek közötti együttműködést és információcserét. Az új rendszerben szintén lehetőség nyújt, hogy időben felhívják a figyelmet a kialakuló kockázatokra; közelítsék egymáshoz az európai felügyeleti gyakorlatokat; biztosítsák a felügyelet európai egységét; és szükség esetén koordinált módon lépjenek fel a válsághelyzetek kialakulásának megakadályozására. Az EBA mindezeken túlmenően kötelező technikai sztenderdek kidolgozásával fogja segíteni az európai pénzügyi szabályozás harmonizált alkalmazását a bankszektorban" – fogalmazott a fideszes EP-képviselő. Pelczné Dr. Gáll Ildikó hozzátette, hogy ezek a rendelkezések már garantálják a felügyeleti struktúra átláthatóságát, egyben biztosítják annak kapcsolódását az EU többoldalú ellenőrzési rendszerébe.