Akadálymentes oktatás nélkül nincs társadalmi befogadás!

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő zárszavával végződött az Európai Parlamentben a befogadó oktatás témakörében szervezett kerekasztal beszélgetés, amelyet Katarina Nevedalova szlovák képviselőtársával közösen szervezett. Kósa felhívta a figyelmet a fogyatékossággal élő diákok és tanulók problémáira, megjegyezve, hogy befogadásuk nélkül nem képzelhető el a nagyobb fokú foglalkoztatottság sem.

Kósa Ádám, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnöke a beszélgetést követően kiemelte, hogy Tőkés László az európai felsőoktatási rendszerek modernizációjáról szóló, múlt héten elfogadott jelentése tartalmazza Kósa számos módosító javaslatát, melyek egy hozzáférhetőbb rendszer kialakítását célozzák. Az elfogadott módosító javaslatok egyben hivatkozási alapul is szolgálnak az Európa-szerte zajló felsőoktatási rendszerek átalakításánál, többek között felszólítva a felsőoktatási intézményeket, hogy indítsanak akadályokat és korlátokat felszámoló programokat a fogyatékossággal élő tanulók érdekében. "Az elfogadott javaslatok között első alkalommal kapott nagy támogatást továbbá a jelnyelv felsőoktatásbeli használatának és tanításának ügye is, ezzel is elősegítve a közel egymilliós európai siket közösség egyenlő esélyű hozzáférését egy innovatívabb és fenntarthatóbb Európa megteremtéséhez" – hangsúlyozta a néppárti politikus.

A kerekasztal beszélgetésen felszólalt még többek között professzor Franz Peterander (müncheni egyetem), professzor Bengt Persson (borasi egyetem), professzor Ivo Brunner (vorarlbergi egyetem), Filomena Pereira, a portugál oktatási minisztérium igazgatója, Carlotta Besozzi, az Európai Fogyatékosságügyi Fórum igazgatója, Andreas Graae, a dán IT Company Scancommerce képviselője, valamint J. W. Meijer az speciális szükségeteket célzó európai oktatás-fejlesztési ügynökség (The European Agency for Development in Special Needs Education) vezetője. Az előadások mind egy irányba mutattak: Kósa Ádám tavaly októberben, a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló, nagy többséggel elfogadott jelentésének több pontját is igazolták a szakértők.