Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Erős tőkepiacokkal segítjük az európai vállalkozások fennmaradását

2020. 10. 08.

2020. október 8.

Ma az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a képviselők megszavazták a tőkepiaci unió továbbfejlesztését. A döntés különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozáshoz jutása és a lakossági befektetők tőkepiaci részvételi lehetőségeinek növelése szempontjából jelentős. Győri Enikő, fideszes EP-képviselő szerint: „Kulcsfontosságú az uniós tőkepiacok fejlesztése és a piaci finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása. Az erős tőkepiacok nélkülözhetetlenek az európai vállalkozások fennmaradásában és versenyképességének növelésében.” 

A szerdai vitán részt vett Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős alelnöke is, aki a Bizottság szeptember 24-i új tőkepiaci uniós cselekvési tervét ismertette.Győri Enikő, a Fidesz-KDNP képviselője felszólalásában elmondta: „Ma a legfőbb célkitűzés, hogy Európa kilábaljon a koronavírus által okozott példátlan gazdasági válságból. Sok ezer kis- és középvállalkozás túlélése, több millió munkahely megőrzése a tét. Ennek érdekében kulcsfontosságú az uniós tőkepiacok fejlesztése és a piaci finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása. Az erős tőkepiacok nélkülözhetetlenek az európai vállalkozások fennmaradásában és versenyképességének növelésében. A vállalkozások – köztük a kkv-k – számára lehetővé kell tenni, hogy EU-szerte friss tőkéhez juthassanak, ne csak a saját tagországukban”.

Győri Enikő az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának tagjaként hangsúlyozta: „Egyre nehezebb biztosítani az európai tőkepiacok versenyképességét a sokkal nagyobb és hatékonyabban működő amerikai, vagy a gyorsan növekvő kínai tőkepiachoz képest. A tőkepiaci unió mélyítésének egy további indoka a Brexit is, amely folytán az EU elveszíti a legfejlettebb pénzügyi piacát. Ezért szükség van az európai tőkepiacok egységességének és mélységének növelésére. Jelen helyzetben a tőkepiaci unió fontosabb, mint valaha, ha az EU vezető szerepet kíván betölteni a fenntartható finanszírozás és a digitalizáció terén” – figyelmeztetett.

A Bizottság által szeptember 24-én javasolt intézkedések közül rendkívül pozitívként emelte ki Győri Enikő a nemzeti tőkepiacok erősítését, a kis- és középvállalkozások finanszírozásának hatékonyabb biztosítását és a pénzügyi tudatosság fejlesztését, mint elérendő célt. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy mindig tekintettel kell lenni a nemzeti sajátosságokra. Így bármilyen jogalkotási lépést átfogó hatástanulmánynak kell megelőznie. „A felügyeleti konvergencia erősítése támogatandó, azonban óva intenék az uniós hatóságok közvetlen felügyeleti hatáskörének bővítésétől a tagállami jogkörök kárára. Egy ilyen rendelkezés a hatékonyság rovására menne, s csak zűrzavart okozna a nemzeti piacokon” – zárta a felszólalását a képviselő.

Háttér: A tőkepiaci unió célja, hogy megkönnyítse a tőke és megtakarítások formájában rendelkezésre álló források áramlását az Unióban úgy, hogy azokat a fogyasztók, a befektetők és a vállalkozások egyaránt igénybe vehessék. A tőkepiaci unió célja a határokon átnyúló uniós befektetések útjában álló akadályok lebontása, hogy a vállalkozások és az infrastrukturális projektek – elhelyezkedésüktől függetlenül – könnyebben hozzájuthassanak a szükséges finanszírozáshoz.