Hírek

Ursula von der Leyen nyisson Közép-Európa irányába!

2019. 07. 16.

Győri Enikő európai parlamenti képviselő (Fidesz) Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökjelöltjének meghallgatásáról szóló mai plenáris vitához írásbeli hozzászólást nyújtott be. Egyrészt megvédte a jelölt kiválasztásának módját, másrészt jelezte: a néppárti jelölt megválasztásával esély van egy új kezdetre az európai uniós politikában. Kérte, hogy von der Leyen nyisson Közép-Európa irányába és minden témában kerülje a kettős mércét.

Érvényt kell szerezni a Szerződés 4.2. cikkének, miszerint minden tagállamot egyforma mércével kell mérni, és tiszteletben kell tartani a tagállamok alkotmányos identitását. „Von der Leyen megválasztásával esély van arra, hogy párbeszéd útján, a kölcsönös tisztelet mentén, az intézmények rögzített hatáskörének fel nem borításával, a létező, s nem az elképzelt szabályok mentén rendezzük közös ügyeinket” – emelte ki a néppárti politikus. Kérte, az új elnök legyen a szabadság őre. „Lehessen másképp gondolkodni, hinni konzervatív értékekben. Lehessen büntetlenül szót emelni az európai civilizáció és kultúra megőrzése érdekében”.

Győri Enikő hangsúlyozta továbbá annak jelentőségét, hogy a bizottsági elnökjelölt nyisson Közép-Európa irányába. Értse meg a közép-európai valóságot, utazzon el mielőbb Magyarországra, hogy első kézből tájékozódjon az ottani helyzetről. „Közép-Európa ma az Unió gazdasági motorja. Amikor áttekinti az Unió következő hétéves keretköltségvetését, akkor úgy alakítsa át az elődje által jegyzett tervezetet, hogy az hozzájárul ezen fejlődési ütem folytatódásához. Ne büntesse a jó teljesítményt, hanem jutalmazza azt” – hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselője.

Egyben kiállt von der Leyen megválasztásának útja mellett. „Az Ön jelölése a hatályos uniós szerződéseknek megfelelően, az uniós jogállamiság tiszteletben tartása mellett, demokratikusan történt. A szerződésekben nem létező csúcsjelölti rendszert számon kérni Önön méltatlan és jogi szempontból sem áll meg a lábán” – hangsúlyozta a fideszes politikus.