Hírek

Magyarország csak akkor vezeti be az eurót, ha kellőképp felkészült rá

2019. 09. 17.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén bizalmat szavazott Christine Lagardenak az Európai Központi Bank (EKB) élére. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vitában azt kérte a leendő elnöktől, hogy megbízatása során legyen tekintettel a nem eurózóna országokra is.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazást megelőző vita során kifejtette: „Magyarország tervezi a csatlakozást az eurózónához, de – tanulva a múltból – erre csak akkor kerülhet sor, ha kellőképp felkészült rá. Ez folyamatban van, hisz gazdaságunk egyre erősödik. A strukturális reformoknak köszönhetően jelenleg Magyarország gazdasága mutatja a legnagyobb növekedést az Unióban, 5,2%-os eredménye négyszerese az uniós átlagnak. Ennek előnyeit a polgárok a növekvő munkabéreken keresztül már élvezhetik”.

Az önálló eurozóna költségvetés-tervezete kapcsán kikötötte, hogy azt nem szabad a nem eurózóna országoknak járó források terhére kialakítani: „Azt szeretném kérni a Központi Bank leendő elnökétől, hogy vezetése alatt az intézmény olyan monetáris politikát kövessen, mely tekintettel van az eurózóna és a nem eurózóna országok érdekeire. Mindannyian az egységes piac részesei vagyunk, ezért ne történjen olyan az eurózónában, ami nehezíti az azon kívül lévők életét”.

Végezetül azt kérte, ne állítsanak mindig újabb és újabb feltételeket az eurót jövőben bevezetni kívánó országok útjába. „Nem volna fair a feltételek folyamatos változtatása” – zárta felszólalását Győri Enikő.