Hírek

Megfontolt és a tagállami sajátságokat figyelembe vevő zöldítést!

2019. 10. 10.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) megkezdte az átállást a zöld gazdaság finanszírozására, s többek között azt tervezi, hogy megszünteti a fosszilis energiával kapcsolatos projektek támogatását. A kezdeményezést tegnap esti plenáris ülésén vitatta meg az Európai Parlament Werner Hoyerrel, az EBB elnökével.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában racionalitásra, valamint a tagállami sajátosságok és lehetőségek figyelembe vételére intette az Európai Beruházási Bankot a tervvel kapcsolatban. „A zöld gazdaságra való áttérés eltérő kihívások elé állítja az egyes tagállamokat. Az EBB-nek tekintettel kell lennie ezekre a sajátosságokra, és ennek megfelelően kellene alakítania finanszírozási politikáját az energiaprojektek terén” – hívta fel a figyelmet.

Győri Enikő kiemelte, hogy az intézmény által tervezett változtatások aránytalanul nagy terhet rónának a kohéziós országokra. „Az új hitelezési politika 2020 végétől kivezetné az EBB által finanszírozott fosszilis energetikai projekteket. Ezt az átmenetet én csak hosszabb idő alatt tartom kivitelezhetőnek. Minden tagállam földrajzi elhelyezkedéséből és adottságaiból kifolyólag is eltérő lehetőségekkel rendelkezik, ami így az egyes országokban eltérő energiaszerkezethez vezet. Egyelőre nem mondhatunk le a gázról, ami kisebb szén-dioxid kibocsátású energiaforrás, ahogy a kibocsátás szempontjából tiszta atomenergiáról sem” – mutatott rá.

A néppárti képviselő végezetül a tagállamokkal való együttműködésre szólította föl az intézményt, valamint arra kérte, vegye figyelembe, hogy az energiamix kialakítása nemzeti hatáskör, és legyen a tagországok segítségére a zöldítés nekik megfelelő módjának és ütemének kialakításában.