Általános EU-s témák

Józanul kell megfogalmaznunk vállalásainkat!

2019. 10. 09.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén napirendre tűzte az Európai Tanács október 17-18-i ülésének előkészítését. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában három javaslattal élt a Tanács felé.

A többéves pénzügyi keret tervezete kapcsán figyelmeztetett: „Az Unió kevesebb pénzt többféle célra kíván elkölteni, nehezített feltételrendszer mellett. Ez így értelmetlen. A mostani ötletroham, hogy milyen feltételekhez kössék a pénzek elköltését, ellehetetlenítené a rendes működést. Kérem, hogy csak objektív, teljesíthető, mindenkire egyaránt vonatkozó feltételeket emeljenek be a rendszerbe”.

Győri Enikő kiállt a környezetvédelem, így a zöld gazdaságra való áttérés mellett, de egyúttal kiemelte a józan célkitűzések fontosságát. „A nemzeti klímavédelmi tervek összegzése alapján dönthetjük csak el, hogy milyen valós célt tűzünk ki a kibocsátáscsökkentés terén. A zöldítési célok nem egyforma terhet rónak a tagállamokra, mindenki más helyzetből indul. Józanul kell megfogalmaznunk a vállalásokat. Ne legyen bajnokság, hogy ki tud megalapozatlanul nagyobb számot mondani” – hívta fel a figyelmet.

Győri Enikő végül kritikát fogalmazott Jean-Claude Juncker leköszönő bizottsági elnök azon öt évvel ezelőtti kijelentésével kapcsolatban, mely szerint nem lesz uniós bővítés: „Nem lehetünk büszkék egy ki nem tűzött cél teljesítésére. A perspektíva elvétele a balkáni országoktól a stabilitást és a prosperitást fenyegeti. Abban bízom, hogy még októberben lesz döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Albániával és Észak-Macedóniával” – zárta felszólalását a néppárti politikus.