Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Afrika igényeihez igazítsuk a helybe vitt segítséget!

2019. 09. 24.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága ma eszmecserét folytatott az Európai Unió Afrikával fenntartott kapcsolatairól. Győri Enikő hozzászólásában rámutatott: Európának ambiciózusnak kell lennie a kereskedelempolitika terén, viszont mindeközben meg kell maradnia a realitás talaján. A fideszes EP-képviselő elhamarkodottnak tartja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra vonatkozó elképzelését, hogy egy Afrika-Európa kontinens-kontinens közti szabadkereskedelmi megállapodást kell létrehozni. „A megfelelő kereskedelempolitika sok mindenben előmozdíthatja Afrika felzárkózását, viszont nem hozhat minden problémára megoldást” – hívta fel a figyelmet Győri Enikő.

„Afrikában a már most létező gazdasági partneri megállapodásokat kell úgy alakítani, hogy azok pozitív változást hozzanak a régióban. Az Unió hagyományosan a legnagyobb kereskedelmi partnere és donorja a kontinensnek. A kapcsolatokat a kölcsönös tiszteletre kell alapozni és meg kell hallgatni, mire van szüksége a másik félnek. Ezt elhanyagolva oda juthatunk, hogy más országok nyernek teret Afrikában, mint ahogy azt Kína már jelenleg is teszi” – mutatott rá a néppárti képviselő.

Az Uniónak törekednie kell arra, hogy könnyített eljárásban tudjanak piacra jutni a régióban az olyan termékek és szolgáltatások, amelyek közvetlenül segítik a kontinens felzárkózását. “Egy átgondolt Afrika-politikának szerves része kell hogy legyen az oktatás és a szakképzés, hogy a célzott donori eszközöket is érdemben és hatékonyan tudják felhasználni” – tette hozzá a Fidesz EP-képviselője.

Győri Enikő kiemelte, hogy Európát az elkövetkezendő évtizedben folyamatos migrációs nyomás fogja érni. Előrejelzések szerint 2065-re Afrika népessége eléri a 3,1 milliárd főt, aminek eredményeként egyre inkább Afrika lesz a migráció kiindulópontja.  “Emiatt érdekünk, hogy szorosabb viszonyt alakítsunk ki olyan afrikai kormányokkal, melyek az EU partnerei lehetnek a migrációs nyomásból adódó kockázatok megelőzésében és felszámolásában.  Meggyőződésem, hogy meg tudjuk állítani a kivándorlást, ha helybe visszük a segítséget” – zárta felszólalását a fideszes képviselő.