Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Az új Bizottság számolja fel a kettős mércét!

2019. 10. 03.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) előtt ma került sor Paolo Gentiloni olasz biztosjelölt meghallgatására. Győri Enikő fideszes EP-képviselő – egyedüli magyarként – kérdést tett fel a gazdasági biztosi szék várományosának a tagállamok között alkalmazott kettős mércére vonatkozóan.

A néppárti képviselő arról akart meggyőződni, hogy mennyire tud hiteles lenni új pozíciójában a volt olasz miniszterelnök úgy, hogy hivatali ideje alatt az olasz államadósság nőtt és hiába kaptak könnyítést strukturális reformok foganatosítására, azokból nem lett semmi.

Győri Enikő felszólalt a tagállamok közötti kettős mérce ellen is: „Az Ön miniszterelnöksége alatt az olasz adósság emelkedett. A Bizottság emiatt szankciókkal fenyegetőzött, bár azokat nem váltotta be. Én Magyarország polgárait képviselem, egy olyan országét, amely ellen egyedüliként, Brüsszel bevetette a nehézfegyverzetet, a kohéziós alap felfüggesztését. Mások pedig mindig megúszták a pénzügyi fegyelem visszatérő megsértését. Ráadásul hazám esetében a Bizottság rendszeresen alulbecsülte a növekedést, míg másoknál maximum a másik irányban tévedett. A kettős mérce ellenére a 2008-ban pénzügyi mentőövre szoruló Magyarország eleget tett az elvárásoknak, strukturális reformokat hajtott végre és ma a leggyorsabban növekszik az Unióban. Mivel tudja hihetővé tenni, hogy egy rablóból jó pandúr lesz?”.

A volt olasz miniszterelnök válaszában ígéretet tett arra, hogy megbízatása alatt nem lesz kettős mérce a költségvetési szabályok alkalmazásában, és minden tagország azonos elbánásban fog részesülni.

Győri Enikő válaszul reményét fejezte ki, hogy új időszak kezdődik az Európai Bizottság működésében, azonban nem találta kielégítőnek Gentiloni részleteket nélkülöző ígéretét a kettős mérce felszámolására. „További aggodalomra adnak okot a biztosjelölt válaszai a baloldalról érkező kérdésekre. A tervezett intézkedések az adópolitika területén ugyanis adóemeléshez fognak vezetni, ami szembemegy az európai vállalatok, és végső soron a polgárok érdekével. Az európai munkanélküliségi biztosítási rendszer létrehozásával pedig azon országokat jutalmaznák, amelyek nem végezték el a házi feladatukat, és nem tudták megfelelően csökkenteni a munkanélküliségi rátájukat. Gentiloni és a baloldal elképzelései tehát az Unió versenyképessége szempontjából rendkívül veszélyesek” – zárta hozzászólását a néppárti képviselő.