Egyéb

Könnyebb lesz az adócsalás elleni küzdelem

2019. 11. 14.

Az Európai Parlament ma megszavazta az e-kereskedelemre vonatkozó új, általános forgalmi adó (áfa) végrehajtási szabályait. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást követően kiemelte: a megszavazott jogszabálycsomag erősíti az adócsalással szembeni fellépést az Európai Unióban.

A Unión kívüli cégek jelenleg nem kötelesek áfát fizetni a 22 eurót meg nem haladó, EU-ba érkező küldeményiek után. A napi gyakorlatban ugyanakkor ennél nagyobb értékű küldemények esetén is meg tudják kerülni a szabályokat, azaz nem fizetik be az adót. Ezzel bevételkiesést okoznak a tagállamoknak és versenyhátrányba hozzák a hasonló tevékenységet végző uniós vállalkozásokat.

Győri Enikő rámutatott: a most elfogadott rendelkezés biztosítja, hogy az elektronikus kereskedelemre szakosodott cégek abban a tagállamban fizessék meg az adót, ahol a termékekeiket felhasználják vagy a szolgáltatásaikat igénybe veszik, és jóváírják ezen értékesítések után fizetendő áfát a vevő tagállamának. A 2021-ben hatályba lépő szabályozás megkönnyíti a határokon átnyúló kereskedelmet, visszaszorítja az áfacsalásokat és biztosítja a tisztességes versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Az előzetes számítások alapján a tagállamok így évi 7 milliárd eurós bevételnövekedéssel számolhatnak majd.