Egyéb

Piros lap az ukrán batman-csirkének

2019. 11. 26.

Strasbourg, 2019. november 26.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta Győri Enikő fideszes EP-képviselő jelentését az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás módosí­tásáról. Az ukrán fél egy joghézagot kihasználva kerülte meg a közös piac baromfihúsra vonatkozó vám- és kvótaszabályait, veszélyeztetve ezzel a belső piac egyensúlyát és az uniós gazdák érdekeit.

A 2016-os EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás értelmében az ukrán csirkemellfilé kizárólag szigorú mennyiségi korlátok közt léphet vámmentesen az uniós piacra. A megállapodás azonban magában foglal két további vámsort, mely alá a nem hagyományos vágású csirkehús tartozik. Ez korábban elenyésző mennyiségben jutott be az uniós piacra, ezért a szabadkereskedelmi tárgyalások során nem állapí­tottak meg rá vámtételt és mennyiségi korlátozást. Ez serkentette kreativitásra a másik oldalt. Az ukrán üzletemberek által alkalmazott innovatí­v vágási módszer batman-csirkeként hí­resült el az uniós zsargonban: a mellrészen a szárnyaknál meghagyott csontdarabka miatt a megállapodás értelmében a hús már nem csirkemellfilének számí­tott, hanem a nem hagyományos vágási mód besorolás alá került. Ennek köszönhetően az í­gy vágott baromfihús korlátozás nélkül juthatott az uniós piacra, ahol aztán egyszerűen lecsippentették a felesleges csontdarabot, és már mellfiléként értékesí­tették. Mí­g 2016-ban 3700 tonna batman-csirke jutott be az Unióba, 2018-ban ez az érték már elérte az 55 ezer tonnát.

Bár az ukrán leleményesség kijátszotta a megállapodást és veszélyeztette az uniós termelők érdekeit, mégsem követtek el semmi törvényelleneset. Így az ukrán szemfülességet csak egy úton lehetett orvosolni, hogy a két érintett vámsort be kellett emelni a már leszabályozott mellfilé-kvóta mellé és megemelni azt évi 50 ezer tonnával, ezáltal megakadályozva, hogy a jelenlegi helyzet folyamatos piactorzuláshoz vezessen mutatott rá a néppárti politikus.

Az ukrán kormány már jóváhagyta a megállapodás módosí­tását, a jogszabálytervezet a Rada, az ukrán parlament ratifikációjára vár. Győri Enikő felszólí­totta Ukrajnát, melyet fontos geostratégiai partnerként értékelt, hogy a megállapodás szelleme és betűje szerint járjon el, és a jövőben jóhiszeműen alkalmazza a megállapodást. Kérte továbbá a Bizottságot, hogy kí­sérje kiemelt figyelemmel a megállapodás alkalmazását, illetve további megállapodásokban ne hagyjon lehetőséget a kreatí­v végrehajtásra. A ma jóváhagyott módosí­tással megvédjük az uniós piacot és saját termelőinket – értékelte a szavazás eredményét Győri Enikő.

Phil Hogan jelenlegi agrár, és leendő kereskedelmi biztos a vitán köszönetet mondott a magyar jelentéstevő munkájáért és a gyors eljárásért. Felszólalásában egyetértett Győri Enikővel, hogy az eset tanulságként szolgált a Bizottság számára, ezért átnézték a meglévő szabadkereskedelmi megállapodásokat és a jövőben is figyelmet fordí­tanak rá, hogy ne maradhassanak ilyen és ehhez hasonló joghézagok a megállapodásokban.