Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Nem engedhetjük el a Nyugat-Balkán térségében élők kezét

2020. 06. 22.

Brüsszel, 2020. június 19.

Ma szavazott az Európai Parlament a Nyugat-Balkán térségével foglalkozó parlamenti állásfoglalásról, melynek néppárti felelőse Gál Kinga fideszes EP-képviselő. Az ajánláshoz az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) véleményt adott, amelynek néppárti árnyékjelentéstevője Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

„A parlamenti jelentés világosan  kiáll a Nyugat-Balkán térsége mellett, megerősítve az uniós perspektívát számukra” – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes politikus a szavazást követően.  „Ezért nagyon örülök, hogy Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos kitartó munkájának köszönhetően elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával, amit a jelentésben is méltatunk. A ma megszavazott szöveg pozitív fejleményként értékeli, hogy egy új módszertan kidolgozása révén sikerült átlépni a bővítés terén keletkezett akadályokon, illetve hogy felgyorsulhatnak a tárgyalások a többi csatlakozó országgal, mint például Szerbiával” – húzta alá a néppárti képviselő.

„A parlamenti határozat elismeri a májusi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó eredményeit a bővítési folyamat előrelendítésében és hangsúlyozza, hogy mennyire fontos az új lendület fenntartása a csatlakozásra váró országok számára” – mutatott rá Gál Kinga.

A képviselő szerint fontos előrelépés, hogy az ajánlás végre értékeli a nyugat-balkáni országok lényeges, pozitív hozzájárulását az Európai Unió külső határainak védelméhez, ezért a határvédelemhez nyújtott uniós támogatás növelésére szólít fel.

Győri Enikő, a Nyugat-Balkánnal folytatott kereskedelem témájával foglalkozó néppárti felelős a szavazás után elmondta: „A csatlakozásra váró országokkal szemben nem támaszthatunk már most olyan elvárásokat, amelyeket a tagállamoknak kell teljesíteniük. Meg kell adnunk számukra a lehetőséget, hogy szabadon megválaszthassák, kivel akarnak kereskedni. Az viszont jogos kikötésünk, hogy jövőbeli uniós csatlakozásukra tekintettel alakítsák a kereskedelempolitikájukat, valamint szabadkereskedelmi egyezményekről folytatott tárgyalásaik során teljes mértékben tegyenek eleget a stabilizációs és csatlakozási megállapodásokban vállalt kötelezettségeiknek.”

A néppárti politikus hozzátette: „A kis- és középvállalkozások felelnek a nemzetközi kereskedelem legnagyobb részéért, ezért a célom az, hogy a Bizottság is kiemelt figyelmet szenteljen nekik. Ez igaz az Unió nyugat-balkáni kereskedelempolitikájának esetében is: felhasználóbarát, naprakész és jól használható információkkal kell ellátnunk a vállalatainkat, hogy milyen lehetőségeik nyílnak a Balkánon.”

Gál Kinga európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: „Alapvető, hogy válságok idején se engedjük el a Nyugat-Balkán térségében élők kezét.” A fideszes képviselő szerint fontos, hogy minél nagyobb segítséget kapjanak ebben az időszakban a nyugat-balkáni államok, ezért üdvözölte a bővítési biztos által bejelentett jelentős támogatást a Nyugat-Balkánnak a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemhez. „A mai szavazás megmutatta, hogy a válság alatt és után is számíthatnak ránk nyugat-balkáni partnerországaink – tette hozzá a fideszes képviselő.