Egyéb

Hogyan tovább, uniós kereskedelempolitika?

2020. 10. 07.

2020. október 7.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta a közös kereskedelempolitikáról szóló éves jelentését. A dokumentum elfogadása fontos mérföldkő, hisz kulcsfontosságú politikai üzenetet fogalmaz meg a Bizottság felé az uniós kereskedelempolitika esedékes felülvizsgálatának irányáról. Győri Enikő fideszes EP-képviselő kiemelte: „Egy jó lépés a helyes irányba, hogy a jelentés kiáll a nyílt, szabályokon alapuló kereskedelem mellett; másrészt sikerült ellenállni a baloldal legszélsőségesebb elképzeléseinek, így megmarad az eredeti cél: a kereskedelemnek a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és az európai cégek boldogulását kell szolgálnia.”

Az EU kereskedelmi nagyhatalom: a magas minőséget képviselő termékei és szolgáltatásai miatt népszerű üzleti partner. Azonban a nemzetközi kereskedelem az utóbbi években olyan problémákkal szembesült, mint a korábbinál határozottabb amerikai érdekképviselet, Kína nagyhatalmi törekvései vagy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési rendszerének összeomlása. A helyzetet tovább nehezítette a koronavírus-járvány. Sok helyen leállt a termelés, ami miatt munkahelyek tömegei szűntek meg. Számos ország önvédelmi intézkedések bevezetésével próbálta orvosolni a problémát, ami ellátási zavarokhoz vezetett a globális értékesítési láncokban.

Magyarországnak erősen exportorientált államként érdeke a nyitott, szabályalapú kereskedelem biztosítása. Viszont ha egyes államok piactorzító lépéseket tesznek, az is a feladatunk, hogy megvédjük a saját, európai vállalatainkat. Az Egyesült Államokkal és Kínával keresnünk kell az együttműködés lehetőségeit. Ezen felül új piacokat és kereskedelmi partnereket is kell találnunk. Ezáltal csökkenthetjük egy újabb gazdasági leállás esetleges negatív következményeit” – mutatott rá Győri Enikő, az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának tagja, akinek számos elfogadott módosító javaslata ezeket a célokat szolgálja.

A néppárti politikus kifejtette: Olyan kereskedelempolitikát kell kialakítani, amely kedvező a cégeink számára. A koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság helyreállásának záloga a vállalatbarát környezet biztosítása. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy az új kereskedelempolitika kialakításánál meghallgassuk a vállalatok véleményét is, hisz ők a kereskedelem alakítói és résztvevői. Győri Enikő hozzátette: „Sikerült elérnem, hogy bekerüljön a szövegbe a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára szélesebb körű segítség és támogatás nyújtásának szükségessége. Naprakész és gyakorlati információkkal kell ellátnunk őket, így biztosíthatjuk, hogy a kkv-k teljes mértékben kihasználhassák a szabadkereskedelmi megállapodások nyújtotta lehetőségeket. Az is nélkülözhetetlen, hogy ezzel párhuzamosan csökkentsük adminisztratív terheiket.”

Győri Enikő hangsúlyozta: Nem szabad megengednünk, hogy a baloldal túszul ejtse a kereskedelmi megállapodásainkat. Éppen a megállapodások nyitnak utat a kereskedelmet meghaladó témákról folytatott párbeszédhez. A kereskedelmi megállapodások a kereskedelmi kapcsolatok fellendítését hivatottak elsősorban szolgálni. A partnerország emberi jogi, munkajogi és környezetvédelmi szabályozása saját hatáskörébe tartozik. Ha kioktatásra akarjuk használni a kereskedelmet, azzal a saját üzleti lehetőségeinket tesszük kockára, míg egy virágzó kereskedelmi kapcsolat serkenti egymás jobb megértését.”

A képviselő emlékeztetett, hogy a baloldal legutóbb az EU-Mercosur Egyezmény ratifikációjának ellehetetlenítését tűzte ki célul, környezetvédelmi indokokra hivatkozva. Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay eddig soha más, Dél-Amerikán kívüli országgal nem kötött ilyen volumenű kereskedelemi megállapodást. Ez egy vissza nem térő alkalom, hogy elsőként léphessünk a dél-amerikai piacra. Márpedig vetélytársaink, Kína vagy az Egyesült Államok nem fog kihagyni egy ilyen piaci lehetőséget. Ezért figyelnünk kell, hogy időben megállítsuk a baloldal nyílt vagy lopakodó törekvéseit arra, hogy a kereskedelempolitikával orvosoljon minden más politikai célt. Nem engedhetjük, hogy ezáltal ellehetetlenítsék vállalataink versenyképességét az uniós és a külföldi piacokon is” – mondta el a szavazás után a fideszes képviselő.