Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Győztes csata az Unió gazdasági stabilitásáért

2020. 10. 16.

2020. október 15.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) ma megszavazta az európai szemeszter keretében az euróövezet 2020. évi gazdaságpolitikáiról szóló jelentést. A tárgyalások során a Néppárt álláspontjáért Győri Enikő fideszes EP-képviselő volt felelős. Nagy siker, hogy a szakbizottságban a baloldali jelentéstevő által jegyzett szöveg helyett végül a magyar képviselő által javasolt módosításokat fogadták el, így a bizottság a Néppárt és a Fidesz álláspontját tartalmazó változatot szavazta meg.

Győri Enikő a szavazás után elmondta: „Az Európai Unió jövője azon áll vagy bukik, hogy meg tudjuk-e teremteni a gazdasági hátterét az európai modellnek, amelyre oly büszkék vagyunk. Lehetnek nagyratörő céljaink, próbálhatunk példát mutatni a világ más régióinak, mégis alulmaradunk, ha nem tudunk felállni a válságból vagy nem elég szilárdak célkitűzéseink gazdasági alapjai.”

A képviselő rámutatott: „A mai egy mérföldkő-szavazás az EU jövője szempontjából. A tárgyalások során a baloldal el akarta érni, hogy a tagállamok közötti gazdasági koordináció eszközét, az európai szemesztert, amelyet a válságok hatékony megelőzésére és kezelésére hoztunk létre még a 2011-es magyar EU-elnökség alatt, feldíszítsük mindenféle divatos témával. Ez túl sok lenne a rosszból. Nem biztos, hogy okos ötlet a szükségesnél több fegyvert aggatni a gazdasági hátországunkat védő katonára: a végén pont a páncélzat súlya alatt roskadnának össze. Ha sikerrel jár a baloldal, egy kifulladt, fókuszát, eredeti célját és erejét vesztett eszköz marad a kezünkben. Ilyen taktikai hibát, főleg a koronavírus okozta válság idején nem engedhetünk meg magunknak. Felelős döntéshozóként először a gazdasági alapokat kell biztosítanunk, amelyre az európai szemeszter a garancia. Csak így tudjuk megvalósítani az olyan ambíciózus céljainkat, mint a klímavédelem. Ha rossz sorrendben, túl sokat markolunk, félő, semmi nem marad a kezünkben”.

A fideszes politikus leszögezte: „A most elfogadott jelentés kikövezi az utat a gazdasági helyreállítás felé. A legfőbb feladatunk, hogy egy életképes növekedési stratégiát dolgozzunk ki, amely a polgárainkat helyezi középpontba: meg kell mentenünk a meglévő munkahelyeket miközben az is fontos, hogy újakat hozzunk létre. Ennek kulcsfontosságú elemei az államháztartási hiányra vonatkozó szabályok, amelyek elegendő rugalmasságot biztosítanak a tagállamok pénzügyi mozgásterének növeléséhez vészhelyzet esetén. Továbbra is ellen kell állnunk a baloldal rendszeresen érkező kísértésének, hogy lazább szabályokat alkalmazzunk. A felelőtlen gazdaságpolitika veszélyeztetné az egész EU helyreállítását és a jövő generációit adósítaná el. Magyarország polgárai tudják, hogy az milyen, s nem kérnek még egyszer belőle.

„Egy biztos: továbbra sem dőlhetünk hátra. Az ütközetet megnyertük, de a csatározás folytatódik: a jelentésről jövő héten szavaz az Európai Parlament plenárisa, amikor félő, hogy a baloldal újabb lehetetlen módosítók beadásával ismét megpróbálja érvényre juttatni felelőtlen gazdaságpolitikai elképzeléseit” – zárta gondolatait Győri Enikő.