Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Biztosítjuk a folyamatos kereskedelem lehetőségét a nyugat-balkáni országoknak

2020. 11. 12.

2020. 11. 11.

Az Európai Parlament (EP) a plenáris ülésén jóváhagyta azt a rendeletet, amely öt évvel hosszabbítja meg a nyugat-balkáni országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezményeket. Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti felelőseként fontos lépésként értékelte a döntést a régió európai integrációja és Európa stratégiai önállóságának megteremtése szempontjából.

„A Nyugat-Balkán országai a legközelebbi szomszédaink és szövetségeseink, az integrációjuk pedig az EU jövője. A téma néppárti felelőseként elértem a célom: a régió országai számára biztosított kivételes kereskedelmi kedvezményeket meghosszabbítottuk” – mondta el Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A régió országaival már megkötöttük a stabilizációs és társulási megállapodásokat, amelyek a kétoldalú kapcsolatok alapkövei: a Nyugat-Balkánnak nyújtott kereskedelemi kedvezmények többségét ezek az egyezmények szabályozzák. A ma elfogadott rendelet az ezen felül biztosított egyoldalú kedvezményeket hosszabbítja meg öt évvel. Bár az így nyújtott kedvezmény már csak pár mezőgazdasági termékre vonatkozik, ez továbbra is értékes támogatást jelent a régiónak. Ezekkel a lépésekkel azt üzenjük a térségnek, hogy fontos számunkra” – hangsúlyozta a képviselő.