Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Biztosítjuk az európai és magyar termékek védelmét Kínában

2020. 11. 12.

2020. 11. 11.

Az Európai Parlament (EP) ma rábólintott az EU és Kína közti megállapodás megkötésére, amely 100-100 európai és kínai földrajzi árujelzőt, többek között az olasz parmezán sajtot, a francia pezsgőt és a görög fetát helyezi oltalom alá. Az ikonikus európai termékek listájára felkerült a magyar tokaji is, így már nem fordulhat elő, hogy a magyar borkülönlegesség nevén utánzat kerüljön a kínai boltok polcára.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő elmondta a szavazás után: „Fontos, hogy az EU-n kívül is megfelelő védelmet biztosítsunk termékeinknek. Ennek érdekében a szabadkereskedelmi megállapodásainkba bele kell foglalnunk a földrajzi árujelzők védelmét”.

A néppárti politikus rámutatott: „A kínai piac a maga 1,4 milliárdnyi fogyasztójával hatalmas lehetőségek tárháza. Azonban Kínával egyelőre nincs szabadkereskedelmi megállapodásunk. Ezért is kiemelten fontos a ma elfogadott megállapodás, hisz ez az egyedüli módja a méltán híres európai, ezen belül is a magyar termékek megfelelő védelmének. Ezért külön öröm számomra, hogy a megállapodás négy év múlva további 175-175 európai, illetve kínai termékre terjeszti ki az oltalmat. Ebben a második körben fogja megkapni a megérdemelt védelmet a szegedi szalámi és a törkölypálinka. Ezzel a lépéssel támogatjuk az európai, és így a magyar termelőket, védjük a fogyasztók érdekeit és nem utolsó sorban öregbítjük hazánk hírnevét a távol-keleti országban is” – zárta gondolatait Győri Enikő.