Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Újra növekedő pályára kell állítanunk Európát

2021. 02. 23.

Az Európai Parlamenti Hét 2021 című konferencián európai parlamenti képviselők a nemzeti parlamentek képviselőivel vitatták meg a COVID-19 válság utáni újjáépítés lépéseit. A vita vendégei voltak Paolo Gentiloni gazdasági biztos és Paschal Donohoe, az Eurogroup elnöke. Győri Enikő fideszes EP-képviselő leszögezte: a gazdaság és a polgárok gyors és hatékony támogatása a krízis körülményei között mindannyiunk közös feladata, és az Európai Bizottságnak a tagállamok igényeihez kell igazítania a saját elvárásait.

Győri Enikő, az európai szemeszter parlamenti főfelelőse rámutatott, hogy az uniós gazdaságpolitikák összehangolásáról már két éve nincs egyezség az Európai Parlamentben. A jelenlegi válságkörülmények között pedig minden korábbinál nagyobb szükség volna arra, hogy az alapkérdésekben a politikai erők meg tudjanak állapodni.  „Fókuszálni a lényegre, építeni a korábban elért részeredményekre és minél több jó meglátást beépíteni – ezen vonalak mentén igyekszem jelentéstevőként összehozni a kompromisszumokat” – jelentette ki.

A politikus kiemelte: „Növekedésorientált cselekvés szükséges, erre pedig jó esélyt kínál az Unió helyreállítási alapja. Emellett meg kell őrizni a szemeszter eredeti, gazdaságpolitikai fókuszát. Akkor lesz esélyünk a kilábalásra, ha egyensúlyt tudunk teremteni a strukturális reformok, mint a modern munkaerőpiac vagy a versenyképes oktatás  és az egészségügy átalakítása, a digitalizáció és a befektetések támogatása között. Mindemellett minden eurót felelősen kell elkölteni, a korrupciónak még csak az árnyéka sem vetődhet rá a források felhasználására”.

„A Bizottságtól és az EP-től is elvárom, hogy ne terjeszkedjenek túl a szerződésekben rögzített hatáskörükön. Fontos, hogy a Bizottság ne zárkózzon el attól, hogy ténylegesen a tagállamok igényeihez lehessen igazítani a helyreállítási terveket. A tagállamok tudják legjobban, mire van szükségük, ezért elegendő mozgásteret kell adni nekik” – húzta alá a néppárti képviselő.

A válságkezelésre létrehozott Helyreállítási és Rugalmassági Eszközből Magyarország 6000 millárd forinttal részesedik. A politikus elmondta: „Ez esély arra, hogy újra növekedési pályára állítsuk a magyar gazdaságot. Üdvözlöm, hogy a nemzeti parlamentek képviselői is elmondhatták véleményüket a mai vita során. Arra buzdítok minden nemzeti parlamenti kollégát, hogy kövessék figyelemmel a nemzeti helyreállítási terveket, ezzel biztosítva a demokratikus kontrollt”.