Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Beindítjuk az európai gazdaság motorját

2021. 03. 09.

Az Európai Parlament plenáris ülése zöld utat adott az EU új beruházási tervének, az InvestEU-nak. A program célja az európai gazdaság motorjának beindítása a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság leküzdése érdekében. Győri Enikő fideszes EP-képviselő az InvestEU parlamenti tárgyalóküldöttségének tagja plusz 1 milliárd eurót harcolt ki a köz- és magánberuházások ösztönzésére, munkahelyteremtésre valamint a kis- és középvállalkozások támogatására. A politikus elmondta: „A jelenlegi válságból csak akkor tudunk kilábalni, ha Európa vált, és más utat választ, mint a 2008-as krízis idején. Bizakodásra ad okot, hogy megszületett az új többéves pénzügyi keret és a válságkezelési eszköz (NGEU), s megszorítások helyett az Unió végre ösztönzi a köz- és magánberuházásokat”.

A képviselő rámutatott: „A magyar kormány 2010-től már ezt az utat járja. A beruházások által lehet ugyanis beindítani a növekedést, munkahelyeket teremteni és helyzetbe hozni a válság által különösen sújtott kis- és középvállalkozásokat (kkv-k). Az InvestEU program, melynek egyik parlamenti tárgyalója voltam, ehhez egy hasznos eszköz. Válság idején mindig nő a bizonytalanság, nehezebb hitelhez jutni, így ezen segít átlendülni ez a 26,2 milliárd euró költségvetési garanciával operáló program”.

Győri Enikő örömét fejezte ki, hogy „az InvestEU a kkv-k tőketámogatására is lehetőséget nyújt, s az EU autonómiáját segítő, ún. stratégiai beruházások, mint az egészségügy, a védelmi ipar vagy az űrkutatás is kaphatnak forrást”.

A fideszes politikus arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a támogatásokat az egyes ágazatok, és azon belül is a vállalkozások helyzetéhez és igényeihez igazítsák a gyakorlatban, azaz legyenek partnerek a testreszabott megoldásokban. Győri Enikő emlékeztetett, hogy a projekt elődjének számító Juncker-terv egyáltalán nem foglalkozott az Európa keleti és nyugati felét elválasztó beruházási szakadék megszüntetésével. Elengedhetetlen ezért, hogy most már jóval kiegyensúlyozottabban juthassanak támogatáshoz a kutatók és a vállalkozások az EU keleti és nyugati felén.