Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Tartsuk szem előtt az Unió versenyképességét a globális minimumadó bevezetésekor

2021. 10. 21.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén vitázott arról a globális adómegállapodásról, melyet az október végén Rómában sorra kerülő G20-csúcstalálkozón fognak jóváhagyni kibővített OECD körben. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmonda: „Örülök, hogy olyan kompromisszum született, amelyhez – kemény és eredményes egyeztetések után – Magyarország is jó szívvel tudott csatlakozni.”

A fideszes politikus plenáris felszólalásában kijelentette: „Büszke vagyok, hogy az óriási nyomás ellenére, határozott, egységes fellépéssel mi is aktívan formáltuk a megállapodást a nemzetközi színtéren. Magyarország a tárgyalások során elérte, hogy a magyar vállalati adó 9% marad, és a megállapodás nem hoz létre új terheket a termelő vállalatoknak.”

A magyar képviselő egyetértett azzal, hogy a megfelelő uniós szabályozást is ki kell dolgozni ahhoz, hogy biztosítsuk az EU-joggal való összhangot és az egységes bevezetést. Azonban Győri Enikő figyelmeztetett: „Az ördög a részletekben rejlik. Remélem, hogy az Unió nem szándékozik lábon lőni magát.” A politikus ugyanis fontosnak tartja, hogy ne tévesszük szem elől a versenyképesség kérdését, ha fel akarunk zárkózni Kína és az USA mellé: „A tisztességes adóverseny pozitív, az adóharmonizáció azonban azt megölné, és külföldre kényszerítené a cégeket. Ne vezessünk be tehát a globális megállapodásnál szigorúbb szabályokat az Unióban!” Végezetül a képviselő arra is emlékeztetett, hogy az adópolitika tagállami hatáskör, ezért konszenzusra kell törekedni, minden tagállam álláspontját tiszteletben tartva.

Háttér: A globális adórendszer reformjának sarkalatos pontjairól 2021. október 8-án született rendkívüli kompromisszum, amelyet 136 ország (OECD+ formáció), köztük Magyarország is támogatott. A reformjavaslatnak két pillére van. Az első pillér rendelkezik az adózási jogok elosztásáról azon nagyvállalatok esetében, amelyek éves árbevétele meghaladja a 20 milliárd eurót, nyereségük pedig 10% felett van. Ezen vállalatok 10% feletti nyereségének 25%-ára további adót vethetnek ki, amelynek jogát kiosztják. A második pillér szerint pedig a 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező cégekre egy 15%-os minimum társasági adókulcsot kell alkalmazni.

Bár az előző javaslatokat Magyarország nem tudta elfogadni, aktívan részt vett a tárgyalásokban, melynek köszönhetően több szempontból tudta érdekeit érvényesíteni. A magyar kormány határozott fellépésével elérte, hogy Magyarországon továbbra is 9% marad a vállalati adó, a megállapodás pedig nem ró további terheket a valós gazdasági tevékenységekre. A magyar tárgyalási siker lehetővé tette, hogy 2021. október 8-án Magyarország is elfogadhassa a kompromisszumot.

A globális adórendszer reformjának technikai részleteit később dolgozzák ki, a tárgyalások folytatódnak. Ezt követően az ajánlások átültetéséhez az Európai Unióban egy új irányelv kidolgozására lesz szükség, amely biztosítja majd az uniós joggal való összhangot és az új szabályok egységes bevezetését.