Általános EU-s témák

Az EP adós a gyurcsányi rendőrterror elítélésével – mindenféle erőszakot egyaránt el kell utasítan

2021. 10. 22.

Az Európai Parlament (EP) tegnapi plenáris ülésének napirendjére tűzte a közelmúltban Olaszországban erőszakba fordult COVID-igazolvány elleni tüntetéseket. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában elmondta: „A békés tüntetés, az egyet nem értés joga alaphelyzetben mindenkit megillet, Európa minden szegletében, függetlenül az adott kormány színétől. Az erőszak minden formáját el kell utasítani; ugyanakkor az EP-nek nem csak a jobboldali, hanem a baloldali agresszióra is nemet kell mondania.”

Győri Enikő felszólalásában rámutatott: „Több, mint érdekes, miért csak a szélsőjobb atrocitásai érik el az Európai Parlament ingerküszöbét. 2006 októberében a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány alatt a dicsőséges magyar ’56-os forradalomra emlékezők békés gyűlését erőszakkal verte szét a rendőrség. Akkor emiatt nem volt EP-vita, sem nyilvános elítélés. Az akkori rendőrterror elrendelői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, s Önök ehhez asszisztálnak”. A képviselő folytatta a baloldal kérdőre vonását: „2016 szilveszterén migránsok tömegesen zaklattak nőket Kölnben, a német sajtó azt elhallgatta. Szintúgy nem emlékszem EP vitára. 2020-ban és 2021-ben Baszkföldön, illetve Madridban a jobboldali VOX kampányeseményén szélsőbaloldali provokátorok kővel dobálták a politikusokat. Két Podemos-ost előállítottak. Nem emlékszem EP vitára. Talán azért, mert ott a szélsőbal a szocialistákkal koalícióban kormányoz? Múlt héten Milánóban és Torinoban baloldaliak és anarchisták káoszt okoztak. Erről miért nem beszélünk?!” – sorolta a magyar képviselő.

Győri Enikő kiemelte: „Én csak annyit kérek, hogy ez a Ház végre mérjen egyenlő mércével. Elég abból, hogy a baloldalnak csak közepe, a jobboldalnak meg csak széle van. Elvárom, hogy az EP egyformán utasítsa el a jobbról és a balról jövő agressziót.”

Háttér: Október 15-étől egy új szabályozás értelmében az olaszországi munkavállalók csak a COVID-igazolványuk felmutatásával léphetnek be munkahelyükre. Ennek nyomán az elmúlt hetekben tüntetések robbantak ki Olaszország szerte. A demonstráció Rómában erőszakba torkollott, a Forza Nuova nevű szélsőjobboldali párt vezetői és szimpatizánsai benyomultak az Olasz Általános Munkásszövetség (CGIL) székházába és ott randalíroztak. Emiatt kezdeményezte az olasz baloldali Demokrata Párt a tegnapi vitát. Arról azonban nem ejtettek szót, hogy Milánóban és Torinóban a szélsőbaloldal lépett fel agresszívan.