Az EU gazdaság és nemzetközi kereskedelmi politikája

Fizessenek adót a digitális óriások, de adóharmonizáció nélkül!

2019. 12. 18.

Strasbourg, 2019. december 18.

Az Európai Parlament a mai napon állásfoglalási indítványt fogadott el a digitalizált és globalizált gazdaságban történő méltányos adózásról. Győri Enikő fideszes EP-képviselő időszerűnek nevezte, hogy a digitális vállalatok is kivegyék a részüket a közteherviselésből. Figyelmeztetett azonban, hogy ez semmiképp sem történhet az EU versenyképességének romlásával.

Győri Enikő plenáris felszólalásában rámutatott: „Tarthatatlan, hogy alig fizessenek adót az olyan cégek, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon, miközben óriási bevételre tesznek szert. Helyes úton járunk, amikor megadóztatásukra nemzetközi megoldást keresünk, méghozzá az Uniónál tágabb keretben. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ehhez kiváló platform”.

A néppárti képviselő egyetért az OECD által előterjesztett két pilléres javaslatból az elsővel, mely a jelenleginél több adóztatási jogot biztosítana a vállalatok ügyfeleinek tartózkodási helyéül szolgáló államnak. Ugyanakkor komoly aggályokra hívja fel a figyelmet a második javaslattal kapcsolatban, amely bevezetné a minimumadót.  „Nem készült a témában hatástanulmány, így nincs garancia arra, hogy egy ilyen intézkedéssel esetleg nem rontanánk saját versenyképességünket és hizlalnánk az adóparadicsomokat” –  tájékoztatott Győri Enikő.

„A határozat szövegébe továbbá olyan elemek kerültek be, melyek az uniós adópolitika területén a többségi szavazás, továbbá az adószabályok magasabb harmonizációjának irányába mutatnak. Ez csökkentené az Unión belüli tisztességes verseny lehetőségét, s következményeként a vállalatok az EU-n kívülre tennék át a székhelyüket. A versenyképesség veszélyeztetése ellentétes az Unió, és így Magyarország érdekével, ezért a magyar néppárti delegáció nem támogatta az állásfoglalási indítványt” – hívta fel a figyelmet Győri Enikő.